Pet Danica

Hercegnovsko šetalište „Pet Danica”, u dužini od 6 kilometara, proteže se pored mora od Igala do Meljina, a mi Vam predlažemo da produžite do Zelenike. Šetalište je dobilo naziv po imenima pet Danica, pet mladih devojaka koje su se hrabro borile i poginule u Drugom svetskom ratu.

Deo trase nekadašnje čuvene železničke pruge Sarajevo – Zelenika, takođe je prolazio upravo ovim šetalištem, te se u Herceg Novom, uz zvuke brodskih sirena, nekada mogao čuti i huk voza, popularnog Ćire. Danas pored šetališta dominira zvuk talasa, jarbola koji zveckaju, te muzika iz kafića koji se nalaze duž celog šetališta. Usput ćete naići na betonske i šljunkovite plaže i mesta za odmor, bazen na otvorenom, jedriličarski klub, gradsku luku, ali i na brojna skretanja za stepeništa koja će vas odvesti do centra grada.

Gradsko šetalište je idealna ruta za šetnju brzim ili laganim hodom, trčanje, vožnju rolera i bicikla, meditaciju pored mora, otkrivanje istorije grada ili druženje u nekom od kafića sa opuštajućim pogledom na more.

 


No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *